FAQ  •  Register   •  Gallery •  Login

It is currently Fri Jul 25, 2014 3:38 pm

New member has problem with single al-III speaker

<<

utmo

Newbie

Posts: 5

Joined: Mon Sep 07, 2009 9:18 pm

Post Mon Sep 07, 2009 9:22 pm

New member has problem with single al-III speaker

Hello all, new member here. Recently purchased a pair of oak al-iii after a long time looking. After a very long wait I found some and they worked well for about 3 months. Then all of a sudden I realized that one side would play much much lower than the other. I tried changing the amp connections, the wiring and settings on the back on the speakers but to no avail.
The speaker plays music, albeit at a very low level, and I want to see how to fix this.
Any help is much appreciated.
Thanks
<<

DaveS

User avatar

The OverLord of CarverAudio.com

Posts: 1333

Joined: Wed Oct 08, 2003 1:47 am

Location: Sunshine-Empire State

Post Mon Sep 07, 2009 9:40 pm

Re: New member has problem with single al-III speaker

Sounds like your ribbon quit working, put your ear right to the ribbon and see if there is sound comming from it. Or just call me 315 893 7838, but do it in the next 2 days because I`M GOING TO CARVERFEST `09!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Last edited by DaveS on Tue Sep 08, 2009 7:09 am, edited 1 time in total.
The Constitution is not an instrument for the government to restrain the people, it is an instrument for the people to restrain the government - lest it come to dominate our lives and interests”.
- Patrick Henry
<<

stevewithrow

User avatar

SILVER-7t

Posts: 1327

Joined: Mon Aug 25, 2008 12:59 am

Location: Great NorthWest.....Carver Country..

Post Mon Sep 07, 2009 11:19 pm

Re: New member has problem with single al-III speaker

DaveS wrote:Sounds like your ribbon quit working, put your ear right to the ribbon and see if there is sound comming from it.

Dave is the man on this , Dave could be maybe the cross over since there is sound coming from it ?
<<

csh72

Newbie

Posts: 12

Joined: Thu Jul 02, 2009 8:43 am

Post Tue Sep 08, 2009 2:22 am

Re: New member has problem with single al-III speaker

Someone on the forum has mentioned when their pots on a speaker went bad it was 6db lower than the other.If nothing is coming out of the ribbon check speaker connections,gold-plated binding post connectors,and even the fuse.Good luck.
<<

utmo

Newbie

Posts: 5

Joined: Mon Sep 07, 2009 9:18 pm

Post Wed Sep 09, 2009 5:07 pm

Re: New member has problem with single al-III speaker

There is sound coming from it, albeit at a very low level. It increases if I increase the overall volume but it is significantly lower than the other speaker.
I have checked the fuses and speaker wire connections. I opened up the back of the speaker to look/smell for anything burned but saw nothing.
I read the other members post about a similar problem but it was a different speaker type and I dont know where I should check resistance or what values to look for.
Thanks
<<

Toy Maker

User avatar

Puppet Master

Posts: 6419

Joined: Wed Oct 08, 2003 1:26 am

Post Wed Sep 09, 2009 6:53 pm

Re: New member has problem with single al-III speaker

Do this at lower volumes with a lower amount of bass to test it...

BYPASS the crossover. Connect the speaker wires directly to the leads at the bottom of the ribbon. This will tell you if it's the ribbon or not.
If it plays at louder volumes, you will know the ribbon is working fine, and its probably a crossover problem.
If you still get very low volumes from the ribbon by itself, you will know the problem IS the ribbon.
Whatever you do in life will be insignificant, but it's very important that you do it 'cause nobody else will

‎~You think Einstein walked around thinkin' everyone was a bunch of dumb shits?~

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC!
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
<<

utmo

Newbie

Posts: 5

Joined: Mon Sep 07, 2009 9:18 pm

Post Thu Sep 10, 2009 3:22 pm

Re: New member has problem with single al-III speaker

Toy Maker wrote:Do this at lower volumes with a lower amount of bass to test it...

BYPASS the crossover. Connect the speaker wires directly to the leads at the bottom of the ribbon. This will tell you if it's the ribbon or not.
If it plays at louder volumes, you will know the ribbon is working fine, and its probably a crossover problem.
If you still get very low volumes from the ribbon by itself, you will know the problem IS the ribbon.


thanks for the suggestion. I tried connecting it directly and still got the low volumes... what is next?
<<

madmike46

Newbie 50+

Posts: 78

Joined: Sat Jul 04, 2009 8:31 pm

Location: Saskatchewan, Canada

Post Fri Sep 11, 2009 9:35 pm

Re: New member has problem with single al-III speaker

DaveS wrote:Sounds like your ribbon quit working, put your ear right to the ribbon and see if there is sound comming from it. Or just call me 315 893 7838, but do it in the next 2 days because I`M GOING TO CARVERFEST `09!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Then I would call DaveS, I hear he is an expert in ribbons.
<<

Eddie

User avatar

Eddie The Knife

Posts: 1670

Joined: Sun May 15, 2005 7:03 pm

Location: Valhalla! Expect me when you see me!

Post Sat Sep 12, 2009 5:12 am

Re: New member has problem with single al-III speaker

utmo wrote:
Toy Maker wrote:Do this at lower volumes with a lower amount of bass to test it...

BYPASS the crossover. Connect the speaker wires directly to the leads at the bottom of the ribbon. This will tell you if it's the ribbon or not.
If it plays at louder volumes, you will know the ribbon is working fine, and its probably a crossover problem.
If you still get very low volumes from the ribbon by itself, you will know the problem IS the ribbon.


thanks for the suggestion. I tried connecting it directly and still got the low volumes... what is next?


WHERE ARE YOU ! If you are close to NC you may want to take a ride to CF9 and get it fixed! Ribbons do not ship very well and can get damaged in shipping if they are not packed very well! I would tell you to go out and buy a gun case the ones that are plastic and have the foam insides put into the case and have that case boxed and layered with extra padding !!!!!! Then ask Dave where to ship it! Eddie!
Good judgment comes from experience,but experience usually comes from bad judgment.

The best thing is to learn from others that have mastered the one thing you need to learn!

I would tell you to go to hell but I already work there and I don't want to see your ugly face every day!
<<

utmo

Newbie

Posts: 5

Joined: Mon Sep 07, 2009 9:18 pm

Post Mon Sep 14, 2009 1:43 am

Re: New member has problem with single al-III speaker

unfortunately i am nowhere near NC. im in texas, san antonio.
i guess i need to get a hold of dave and see how to purchase a new ribbon then because it seems that my ribbon is gone :(
<<

Mr. M-500t

(pair of) SILVER-7 TUBE AMPs

Posts: 6211

Joined: Fri Mar 17, 2006 10:00 pm

Post Sun Sep 20, 2009 10:36 pm

Re: New member has problem with single al-III speaker

You can bet on it. I had the same problem with one of mine. Call Dave. I did.
<<

stereo_buff

User avatar

TFM-55

Posts: 752

Joined: Mon Dec 03, 2007 7:01 pm

Location: Rained out in W. Washington

Post Mon Sep 21, 2009 7:38 am

Re: New member has problem with single al-III speaker

utmo wrote:unfortunately i am nowhere near NC. im in texas, san antonio.
i guess i need to get a hold of dave and see how to purchase a new ribbon then because it seems that my ribbon is gone :(

You may be able to get your existing ribbon repaired, instead of buying a new one - see what DaveS says...
<<

utmo

Newbie

Posts: 5

Joined: Mon Sep 07, 2009 9:18 pm

Post Fri Nov 20, 2009 4:22 pm

Re: New member has problem with single al-III speaker

I know its been forever since I wrote back on here but school got kinda crazy. Anyways, I wanted to see if it was still ok to call you at that number Dave because its been busy and acting funny all day?

Return to Carver Speakers

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests

Powered by phpBB © 2011 phpBB Group.