CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

If you have Carver repair questions, or can help other users with repairs, this is the place for it
Post Reply
gsb001
M-400t CUBE
Posts: 104
Joined: Thu Apr 24, 2008 11:23 pm
Location: Huntley IL

CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

Post by gsb001 » Thu Feb 26, 2009 8:51 am

Hi Everyone,
I need some help please.

I’m using a CT-17 pre amp with pair of bridged M500T amps.

After getting it back from repair shop – for replacement power relay, I was playing the system the other day, and noticed I could not get the volume I used too.

With cd, record, or dvd as source, I can move the volume dial all the way to max.

The amp’s don’t seem to reach full power – even the needles don’t register peak power levels.

Prior to the pre amp repair, with volume at about ½, amps would be louder with needles reaching close to max power.

In other words, I could drive the amps to their limit (just before clipping) now I can’t get to this point.

I’ve checked my wiring, even switched to just one M500T – same effect.

I’m not sure if the repair is tied to this or not. When I talked to the tech – he assured me the relay was an audio quality part with spec’s that are equal to the org relay.

Any ideas why I’ve lost the max power output or power range?

Thanks
Steve

User avatar
skip
aka (Sasquach)
Posts: 1870
Joined: Tue Aug 29, 2006 3:47 pm
Location: Gaston, S.C.

Re: CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

Post by skip » Thu Feb 26, 2009 9:39 am

Try connecting your reciever to one of the amps if it has pre outs. If you have volumn then, it's probably a repair fault in the C-17.
Sasquatch
TnRabbit's Assistant Official OCCD Enabler.

How long a minute is, depends on what side of the bathroom door you're on.

User avatar
TNRabbit
R.I.P. Friend
R.I.P. Friend
Posts: 13360
Joined: Sun Jan 14, 2007 11:53 am
Location: TN Native Languishing in VA
Contact:

Re: CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

Post by TNRabbit » Thu Feb 26, 2009 10:25 am

Does the CT-17 have a gain switch? If so, sounds like it was turned to the lower figure.
TNRabbit
Image

From FrankieD's lips to your ears: Sunfire - a quiet box of endless power.

Sunfire TG-IV/400~7 Amp
Carver SD/A-360 CDP
Benchmark DAC-1
Sony SACD/DVD-A
Active bi-amp: Ashly XR-1001 & 2 Rane PEQ-15s
Main: HotRodded AL-IIIs
Sub: Klipsch RT-12d
Center: Sunfire CRS-3c
Surround: Sunfire CRS-3 (x 2)

OconeeOrange wrote:"Gary likes to play it 'loud' as do I. His system begs you turn it up until you die"

RIP WIlliam B. Dibble, 1948-2012. I'll miss you my friend.

User avatar
OBI56
SILVER-7 TUBE AMP
Posts: 4885
Joined: Sat Oct 20, 2007 12:52 am
Location: You ... OFF MY PLANET!

Re: CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

Post by OBI56 » Thu Feb 26, 2009 7:53 pm

TNRabbit wrote:Does the CT-17 have a gain switch? If so, sounds like it was turned to the lower figure.
Nope
Why let facts or common sense get in the way of your opinions.

gsb001
M-400t CUBE
Posts: 104
Joined: Thu Apr 24, 2008 11:23 pm
Location: Huntley IL

Re: CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

Post by gsb001 » Fri Feb 27, 2009 6:47 pm

I'll try running my amp thur the Sony AV rec and update post.

Tks for the answer on the gain control. Any chance there is one inside?
SB

gsb001
M-400t CUBE
Posts: 104
Joined: Thu Apr 24, 2008 11:23 pm
Location: Huntley IL

Re: CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

Post by gsb001 » Fri Feb 27, 2009 7:23 pm

All is working as it should.

I switched amps to Sony AV rec outs - amps worked right.

Went back to amps thru CT17 and amps worked right.

I must have had a loose RCA connection and the unhooking and hooking corrected it.

Thanks again,
Steve

User avatar
BillD
R.I.P. Friend
R.I.P. Friend
Posts: 7126
Joined: Wed Jun 06, 2007 8:29 pm
Location: The west's most mid-western town, Scottsdale, Arizona

Re: CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

Post by BillD » Fri Feb 27, 2009 7:33 pm

Ain't it great when it's something simple! :D
It should sound like it isn't there!
There is a difference between hearing and listening...
Making life enjoyable through expensive electronics.
_________________
Carver: C-4000 & C-1 preamps, PSC-60 preamp/tuner, TX-11a tuner, M-400 (2), C-500, M-500, M-500t, M-500t Mk.II, A-500x, AL-III loudspeakers (2 pr.)
Sunfire:Theater Grand III processor, Ultimate Receiver, Cinema Grand Signature 400 ~ seven, True Subwoofer Mk. II, D-10 Subwoofer

gsb001
M-400t CUBE
Posts: 104
Joined: Thu Apr 24, 2008 11:23 pm
Location: Huntley IL

Re: CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

Post by gsb001 » Sat Feb 28, 2009 8:46 am

Boy - your so right.

Because I had the power relay replaced - my next step was to go back to the repair shop for help.

That would have been a mess.

Thanks again for the help and comments to all.
SB

User avatar
TNRabbit
R.I.P. Friend
R.I.P. Friend
Posts: 13360
Joined: Sun Jan 14, 2007 11:53 am
Location: TN Native Languishing in VA
Contact:

Re: CT-17 & M500T Lost MAX output / power range

Post by TNRabbit » Sat Feb 28, 2009 10:24 am

gsb001 wrote:All is working as it should.

I switched amps to Sony AV rec outs - amps worked right.

Went back to amps thru CT17 and amps worked right.

I must have had a loose RCA connection and the unhooking and hooking corrected it.

Thanks again,
Steve

Thank God it didn't happen when you had the voume at "11"...
:shock:
TNRabbit
Image

From FrankieD's lips to your ears: Sunfire - a quiet box of endless power.

Sunfire TG-IV/400~7 Amp
Carver SD/A-360 CDP
Benchmark DAC-1
Sony SACD/DVD-A
Active bi-amp: Ashly XR-1001 & 2 Rane PEQ-15s
Main: HotRodded AL-IIIs
Sub: Klipsch RT-12d
Center: Sunfire CRS-3c
Surround: Sunfire CRS-3 (x 2)

OconeeOrange wrote:"Gary likes to play it 'loud' as do I. His system begs you turn it up until you die"

RIP WIlliam B. Dibble, 1948-2012. I'll miss you my friend.

Post Reply

Return to “CARVER Equipment Repair/Help Forum”