Platinum Amazings Lost Bass!

Carver Speaker Discussions and Questions
User avatar
radioeng2
SILVER-7 TUBE AMP
Posts: 2700
Joined: Fri Jan 26, 2007 7:06 pm
Location: E TN

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by radioeng2 » Fri Feb 14, 2014 9:13 pm

Great info Robert. Guess I'd only seen the later versions then.

Maybe we'll see which version he's blessed with and see if we can get it remotely fixed up. No battery needed....

Mark
I was there "At the Fest!" Hope you were too!

User avatar
Robert R
TFM-75
Posts: 855
Joined: Tue Aug 05, 2008 2:05 pm

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by Robert R » Fri Feb 14, 2014 11:34 pm

The only problem is finding those big NP caps; that, and paying for them.

Robert R
"You know what folks? I'm happy."

talmadge3
Newbie
Posts: 32
Joined: Sun Jul 28, 2013 6:36 pm

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by talmadge3 » Sat Feb 15, 2014 7:56 am

I ran some test tones last night and discovered something else. The tweeters sound different, left one has a higher pitch. However they were rebuilt a few months ago by James. So I switched the right tweeter to the left speaker and now it has the higher pitch sound which indicates a crossover problem with at least the left speaker. I have the Platinum IV's I guess? They have the trims for high, mid, low.

User avatar
Robert R
TFM-75
Posts: 855
Joined: Tue Aug 05, 2008 2:05 pm

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by Robert R » Sat Feb 15, 2014 8:42 am

You could well have a problem with the ribbon section of a crossover. The first thing I'd check there would be those controls, esp. the middle ones. Even if they look to be adjusted the same, one channel might have it's wiper on a dead spot. So move them back and forth a few times, as you listen to an upper midrange test tone or to pink noise. There may be some abrupt level changes as a dirty control cuts in and out.
After that it gets less simple. Some ohmmeter checks of each resistor in there, comparing one channel against the other, might find an open power resistor. There are also more caps in there...

Robert R
"You know what folks? I'm happy."

User avatar
wrstps
TFM-6cb
Posts: 217
Joined: Wed Oct 10, 2007 7:18 pm
Location: Taylor, Michigan

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by wrstps » Sat Feb 15, 2014 1:05 pm

Talmadge3 did you put new wire in the silvers or just cut and re connect the wires for the ribbons? I had Roland re do both my cross overs and they sound great and are better in all aspects.
Ray S in Michigan

User avatar
radioeng2
SILVER-7 TUBE AMP
Posts: 2700
Joined: Fri Jan 26, 2007 7:06 pm
Location: E TN

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by radioeng2 » Sat Feb 15, 2014 1:15 pm

Ray tells it like it is.....his sound GREAT!

Stunning Carver eq show at last year's fest! If I didn't say it clearly enough then Ray...great job...superb setup!

=D> =D> =D>

Mark
I was there "At the Fest!" Hope you were too!

User avatar
TNRabbit
R.I.P. Friend
R.I.P. Friend
Posts: 13360
Joined: Sun Jan 14, 2007 11:53 am
Location: TN Native Languishing in VA
Contact:

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by TNRabbit » Sat Feb 15, 2014 2:21 pm

wrstps wrote:Talmadge3 did you put new wire in the silvers or just cut and re connect the wires for the ribbons? I had Roland re do both my cross overs and they sound great and are better in all aspects.
Ray S in Michigan
He doesn't have Silvers; they are Platinums.
TNRabbit
Image

From FrankieD's lips to your ears: Sunfire - a quiet box of endless power.

Sunfire TG-IV/400~7 Amp
Carver SD/A-360 CDP
Benchmark DAC-1
Sony SACD/DVD-A
Active bi-amp: Ashly XR-1001 & 2 Rane PEQ-15s
Main: HotRodded AL-IIIs
Sub: Klipsch RT-12d
Center: Sunfire CRS-3c
Surround: Sunfire CRS-3 (x 2)

OconeeOrange wrote:"Gary likes to play it 'loud' as do I. His system begs you turn it up until you die"

RIP WIlliam B. Dibble, 1948-2012. I'll miss you my friend.

User avatar
wrstps
TFM-6cb
Posts: 217
Joined: Wed Oct 10, 2007 7:18 pm
Location: Taylor, Michigan

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by wrstps » Sat Feb 15, 2014 3:53 pm

I wish I had the plats. But there are only 3 sub woofers and a 48 inch ribbon. I bought these for 100.00 from a guy here in Michigan and re built every square inch including the wood finish and all of the cloth. Thanks for the kind words
Ray S in Michigan

User avatar
TNRabbit
R.I.P. Friend
R.I.P. Friend
Posts: 13360
Joined: Sun Jan 14, 2007 11:53 am
Location: TN Native Languishing in VA
Contact:

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by TNRabbit » Sat Feb 15, 2014 3:59 pm

wrstps wrote:I wish I had the plats. But there are only 3 sub woofers and a 48 inch ribbon. I bought these for 100.00 from a guy here in Michigan and re built every square inch including the wood finish and all of the cloth. Thanks for the kind words
Ray S in Michigan

Sorry....thought we were talking about the OP's speakers....
TNRabbit
Image

From FrankieD's lips to your ears: Sunfire - a quiet box of endless power.

Sunfire TG-IV/400~7 Amp
Carver SD/A-360 CDP
Benchmark DAC-1
Sony SACD/DVD-A
Active bi-amp: Ashly XR-1001 & 2 Rane PEQ-15s
Main: HotRodded AL-IIIs
Sub: Klipsch RT-12d
Center: Sunfire CRS-3c
Surround: Sunfire CRS-3 (x 2)

OconeeOrange wrote:"Gary likes to play it 'loud' as do I. His system begs you turn it up until you die"

RIP WIlliam B. Dibble, 1948-2012. I'll miss you my friend.

talmadge3
Newbie
Posts: 32
Joined: Sun Jul 28, 2013 6:36 pm

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by talmadge3 » Sat Feb 15, 2014 4:09 pm

When I switched the ribbons I just cut the wires and then reconnected them.
Last edited by talmadge3 on Sun Feb 16, 2014 11:41 am, edited 1 time in total.

User avatar
Robert R
TFM-75
Posts: 855
Joined: Tue Aug 05, 2008 2:05 pm

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by Robert R » Sun Feb 16, 2014 7:59 am

talmadge3 - Your last post seems to have been cut off after about half a dozen words. There must have been more, right?

Robert R
"You know what folks? I'm happy."

User avatar
radioeng2
SILVER-7 TUBE AMP
Posts: 2700
Joined: Fri Jan 26, 2007 7:06 pm
Location: E TN

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by radioeng2 » Sun Feb 16, 2014 9:17 am

He cut the wrong wire! I told him...the yellow wire...the yellow one....

He cut the blue one! :lol:

Watch enough movies and you know to never cut the blue one as the seconds count down.

Mark
I was there "At the Fest!" Hope you were too!

User avatar
TNRabbit
R.I.P. Friend
R.I.P. Friend
Posts: 13360
Joined: Sun Jan 14, 2007 11:53 am
Location: TN Native Languishing in VA
Contact:

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by TNRabbit » Sun Feb 16, 2014 9:28 am

radioeng2 wrote:He cut the wrong wire! I told him...the yellow wire...the yellow one....

He cut the blue one! :lol:

Watch enough movies and you know to never cut the blue one as the seconds count down.

Mark
I thought it was the RED wire?!?

(Lethal Weapon 3)
TNRabbit
Image

From FrankieD's lips to your ears: Sunfire - a quiet box of endless power.

Sunfire TG-IV/400~7 Amp
Carver SD/A-360 CDP
Benchmark DAC-1
Sony SACD/DVD-A
Active bi-amp: Ashly XR-1001 & 2 Rane PEQ-15s
Main: HotRodded AL-IIIs
Sub: Klipsch RT-12d
Center: Sunfire CRS-3c
Surround: Sunfire CRS-3 (x 2)

OconeeOrange wrote:"Gary likes to play it 'loud' as do I. His system begs you turn it up until you die"

RIP WIlliam B. Dibble, 1948-2012. I'll miss you my friend.

talmadge3
Newbie
Posts: 32
Joined: Sun Jul 28, 2013 6:36 pm

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by talmadge3 » Sun Feb 16, 2014 11:42 am

When I switched the ribbons I just cut the wires and then reconnected them. Thankfully there wasn't an explosion!

talmadge3
Newbie
Posts: 32
Joined: Sun Jul 28, 2013 6:36 pm

Re: Platinum Amazings Lost Bass!

Post by talmadge3 » Sun Feb 16, 2014 11:57 am

Tell me something guys. How much would I lose by going to Sunfire CRS3's coupled with two 18" sealed craigsubs driven by 1000 watts each? I already have the subs and amp. I'm getting a little frustrated with the Amazings.
Attachments
sunfire crs3 2.jpg
sunfire crs3 2.jpg (4.24 KiB) Viewed 2357 times

Post Reply

Return to “Carver Speakers”